perjantai 11. syyskuuta 2020

Perheemme tulonjako

Lokakuun alussa on vuorossa syyskuun tulojen ja kulujen läpikäyntiä, joten avaan tässä etukäteen perheemme tulonjakoon liittyviä erityispiirteitä.

Minulla ja vaimollani molemmilla on omat pankkitilimme, joista maksamme omat henkilökohtaiset ostoksemme. Lisäksi meillä on yksi yhteinen pankkitili, josta teemme kaikki yhteiset hankinnat sekä maksamme asuntolainan lyhennyksen ja vastikkeet. Meillä on myös sijoitusasunnollemme ylimääräinen yhteinen tili, johon vuokrat tulevat ja mistä maksamme sijoitusasunnon vastikkeet sekä lainanlyhennykset. Yhteisiä hankintoja ovat kaikki lapsiin liittyvät kulut, kauppareissut, sähkölaskut, matkat yms. Omia kuluja ovat mm. puhelinlaskut, matkakortit, kännykät, omat vaatteemme jne.

Silloin kun me molemmat olemme normaalisti työelämässä niin kummankin tulot ovat omia rahojamme ja molemmat siirtävät yhteiselle tilille tietyn samankokoisen summan kuukausittain jolla katetaan kaikki kulut. Omalle tilille ylijäävällä osalla kumpikin saa tehdä mitä lystää.

Lapsien synnyttyä olemme olleet molemmat vuorotellen hoitovapaalla, ensimmäisen lapsemme kanssa vaimoni oli vuoden kotona, sitten minä olin vuoden ja sen jälkeen tulikin toinen lapsi jonka kanssa vaimoni on ollut hoitovapaalla nyt reilun puolitoista vuotta. Meillä on periaate että kun toinen hoitaa lasta kotona niin silloin tulot tasataan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että kotona oleva siirtää yhteiselle tilille vähemmän rahaa ja töissä käyvä enemmän sillä tavoin että molemmille jää kuukausittain tismalleen sama rahasumma omalle pankkitililleen. Kun vaimoni oli ansiosidonnaisella äitiysvapaalla ja vanhempainpäivärahalla, niin tuloerot eivät olleet kummoiset. Nyt kuitenkin kotihoidon tuella tuloerot ovat ihan eri luokkaa. Käytännössä minä laitan koko päivätyöpalkkani sekä osan sivutoimisen yritykseni palkoista yhteiselle tilille ja molemmille meille jää muutamia satasia omiin kuluihin. Näin tämä meni myös silloin kun minä olin kotihoidontuella ja vaimoni töissä, maksajan rooli meni vain toisinpäin. Silloin tosin rahaa jäi enemmän yli, koska lapsia oli vain yksi.

Alkuperäinen päätös siitä että aina toinen hoitaa lapsiamme ainakin kaksivuotiaaksi oli yhteinen, hoitoon emme lapsia halunneet laittaa vielä ennen kuin he osaavat itse kommunikoida kunnolla. Lisäksi kun tällaiseen ratkaisuun oli hyvät taloudelliset edellytykset niin emme nähneet mitään syytä olla tätä tekemättä. Molemmat ovat olleet sitä mieltä että aika lasten kanssa kotona on ollut tähänastisen elämämme parasta aikaa!

Tämän vuoksi kuukausittaisissa tuloissani tulee näkymään ”Tulojen tasaus”-kohta, jossa on se summa mitä minä laitan enemmän yhteiselle tilille. Tämä sen vuoksi että tulen laittamaan kuluihin kaikki yhteisen tilin kulut jaettuna kahdella. Jos en lisää tulojen tasausta tuloihin niin tuloni olisivat yleensä huomattavasti suuremmat kuin kuluni, mikä vääristäisi raportointia blogiin.

Osingot ja muut sijoitustulot ovat aina molempien omia tuloja, koska ne on hankittu omilla rahoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti